TV Serie

De complete TV Serie is nu al exclusief bij de VARA op DVD te bestellen. Klik hier om je exemplaar te reserveren.

De VARA TV-serie is opgebouwd uit drie delen waarin de ‘Circle of Life’ van Nederlands meest spraakmakende natuurgebied de Oostvaardersplassen centraal staat. De drie delen worden uitgezonden op 11 december, 18 december en 25 december. In de kerstvakantie wordt de serie herhaald.

Onder de rook van Amsterdam, in een van ‘s werelds dichtst bevolkte landen, op een stuk land dat veertig jaar geleden onder water stond, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. Hier speelt zich een uniek experiment af: natuur mag hier zijn gang gaan. Het resultaat hiervan is een ongerept stuk wildernis in de drooggelegde Flevopolder. Het wijkt af van alle andere Nederlandse landschappen. Internationaal gezien is dit stuk natuur onder de zeespiegel zeldzaam. Het wordt wereldwijd als voorbeeld gebruikt van de ontwikkeling van nieuwe visies op natuur en de rol van mensen daarin. Voor velen is dit gebied onbekend, omdat het grootste gedeelte niet voor het publiek toegankelijk is. EMS FILMS heeft als eerste exclusief toestemming gekregen om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen. De Nieuwe Wildernis wil de ziel van deze bloeiende, waterrijke delta blootleggen. De film wordt een visueel spektakel, een ode, een gedicht, waaruit zowel de schoonheid als de rauwe wildernis van deze unieke plek zal blijken. Het doel is om de kijker te verrassen en te verbazen over hoe geniaal het ecologisch systeem in een stuk Nederlandse wildernis functioneert.


RS_120925_183

Deel 1: Nieuw leven

In de eerste aflevering maakt u kennis met de hoofdrolspelers van de Oostvaardersplassen: extraverte konikpaarden, oogverblindende ijsvogels, een jong vossengezin en andere belangrijke bewoners. Zij worden allemaal een jaar lang gevolgd op hun levenspad door de seizoenen heen.

“Het is lente en er broeit iets in de Oostvaardersplassen. Vanuit de ruimte, heel ver hier vandaan, kijkt astronaut André Kuipers naar beneden. Op de plek, wat in eerste instantie een egaal stukje groen lijkt, te midden van drukke steden, is zojuist een explosie van leven gestart. Onder water proberen miljoenen kikkervisjes uit het kikkerdril los te breken terwijl monsterlijk ogende libellenlarven ze net onder het wateroppervlak hongerig opwachten. Het is een kwestie van tijd voordat de libelles in het moeras rondvliegen tussen de baltsende lepelaars, krijsende aalscholvers en de grauwe ganzen die verwikkeld zijn in heftige territoriale gevechten. Op de aangrenzende graslanden is inmiddels een geboortegolf aan de gang. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens op het veld tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen. Het is een drukte van jewelste op de graslanden en in de moerassen. Zoveel nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten hun territorium te veroveren. Met veel kabaal en overdreven gepronk proberen soorten zich te bewijzen, zodat hun nageslacht een goede start kan maken in deze wildernis.”

 

RS_080703_133

Deel 2: Op eigen benen

In de tweede aflevering ziet u hoe zwaar de dieren het in de Oostvaardersplassen kunnen hebben. Ze gaan de uitdaging aan die het natuurlijke ecosysteem met zich meebrengt.

“De Oostvaardersplassen wordt in allerlei soorten en maten overspoeld met nieuw leven. De verschillende diersoorten moeten samenleven in één gebied. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn. Duizenden onhandige ganzenkuikens vormen een eenvoudige prooi voor hongerige vossen en roofvogels. Kadavers van overleden grazers zijn een smakelijk maaltje voor aaseters. De een zijn dood, is de ander zijn brood…maar er wordt ook samengewerkt op het grasland. Spreeuwen en konikpaarden blijken de beste maatjes. Mieren gebruiken op een verbazende manier bladluizen als ‘melkkoeien’. Klunzige lepelaarsjongen en de uitvliegende zeearend leren van hun ouders hoe ze moeten vliegen en krijgen een cursus vissen vangen. Ondertussen leren de konikveulens hoe de sociale structuur van de kudde in elkaar steekt. Het gebied wordt gekleurd door witte wolken, vlinders, enorme kuddes bruinrode edelherten, koloniën van zwarte aalscholvers en massa’s grijze padden. Het is een kleurrijk schouwspel die nergens anders in Nederland op deze schaal voor komt. De bewoners van de Oostvaardersplassen leren hoe ze hun habitat optimaal kunnen benutten.”

Deel 3: Leven en dood

In de derde aflevering ziet u hoe de Oostvaardersplassen zich, na een lange periode van honger en kou, herstelt. De ‘Circle of Life’ kan opnieuw beginnen.

“De sfeer in de Oostvaardersplassen wordt grimmiger. De plek die in de zomer een paradijs vormt, wordt nu massaal verlaten. Er is te weinig voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen nu keuzes moeten maken die van levensbelang zijn. Baardmannetjes trekken het riet in en tegelijkertijd besluiten de edelherten de bossen op te zoeken. Soorten zijn meer dan ooit afhankelijk van elkaar en dus vormt zich een broederschap tussen de ganzen en hoefdieren. Mist, stilte en leegte nemen de regie over in de Oostvaardersplassen. Het is niet helemaal stil, er breken spectaculaire gevechten uit tussen edelherten die in de bronsttijd zijn. Grote spreeuwenwolken laten een fascinerende show zien. De winter eist veel levens en de vossen en raven vechten om de kadavers. In de derde aflevering wordt duidelijk hoe iedere diersoort worstelt in de sneeuw en met de kou. Het is een tijd waarin veelal de zwakkere individuen het niet zullen overleven. Leven en dood waren nog nooit zo onafscheidelijk verbonden. Dan, na een periode van honger en kou, is er sprake van een wedergeboorte; een konikveulen komt ter wereld in een koud, leeg landschap en de ‘Circle of Life’ kan opnieuw beginnen.”

vroegevogels_logoVroege Vogels
Het VARA-programma Vroege Vogels besteedt zes afleveringen aan De Nieuwe Wildernis. Klik hier om de laatste afleveringen terug te zien. Presentatoren Menno en Janine kijken mee over de schouder van veldregisseur Ruben Smit, die ze kennis laat maken met de flora en fauna van de Oostvaardersplassen. Daarnaast laat Ruben zien welke technieken er gebruikt worden bij het maken van de film.